I had a great honour of commenting sweet wines (Sauternes and Barsac) that went with dessert Saint-honoré (Choux pastry filled with crème Chiboust and vanilla whipped cream) during the dinner for L'Association des Sommeliers de Paris. The dessert was created in 1847 by pastry chef M.Chiboust of the pastry shop that was located on the Paris street Rue Saint-Honoré, just around the corner of where the dinner gala was held.
I especially appreciated the buckwheat tagliolini with smoked tea (Lapsang souchong) emulsion and clams prepared by Thierry Marx and paired with medium dry Vouvray.
Benjamin Roffet
Dîner
de Gala
‘’
Sous le Signe du
Partage ‘’
Lundi
29 Octobre 2012
Les
Salons du Westin Hôtel Paris-Vendôme
Magnum
de Grand Siècle par le Champagne Laurent-Perrier
Four
Seasons Hotel
George V Paris
*
Vouvray
½ sec Domaine du Clos Naudin Philippe Foreau 2005
Commenté
par David Biraud,
Mandarin
Oriental Paris
*
Montilla Moriles ‘’ Fino
Electrico ‘’ Toro Albala – Espagne
Commenté
par Manuel Peyrondet,
Hôtel
Royal-Monceau Raffles Paris
*
Saint
Emilion 1er
Grand cru classé Château Angélus 2005
Commenté
par Olivier Poussier,
Lenôtre
Paris
*
Magnum
Jurançon sec Cuvée Marie Charles Hours 2009
Commenté
par Mikael Grou,
Four
Seasons Hotel
George V Paris
*
Passito
di Pantelleria ‘’ Sangue d’Oro ‘’ Carole Bouquet 2009
Italie
Commenté
par Jonathan Bauer-Monneret,
Hôtel
Royal-Monceau Raffles Paris
*
Sauternes
1er
Grand
cru classé Château Guiraud 2008
Barsac
1er
Grand cru classé Château Climens 2008
Commenté
par Benjamin Roffet,
Hôtel
Trianon Palace Versailles
*
Rhum
vieux Martinique J.Bally Reserve Cantarelli 1970
Commenté
par Eric Beaumard,
Four
Seasons Hotel
George V Paris
Menu
Signé
Gilles
Grasteau et Thierry Marx.
Le
partage du pain du Westin.
*
Double
consommé glacé de homard
Parfumé
au poivre sarrawak.
*
Pressé
de foie gras, anguille fumée, terre et estuaire
*
Pâtes
de Sarazin au thé fumé et palourdes
Poitrine
de pigeonneau rôtie
Pomme
fondante, jus aux abattis, radis fanes.
*
Ossau-Iraty
- Alain Perret, cerise confite
Longuet
de Fourme d’Ambert, fruits secs au pain des Esséniens
*
Saint-honoré
*
Café
Macarons
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