środa, 7 listopada 2012

Dinner prepared by Gilles Grasteau and Thierry Marx for the Association of Sommeliers in Paris

I had a great honour of commenting sweet wines (Sauternes and Barsac) that went with dessert Saint-honoré (Choux pastry filled with  crème Chiboust and vanilla whipped cream) during the dinner for L'Association des Sommeliers de Paris. The  dessert was created in 1847 by pastry chef M.Chiboust of the pastry shop that was located on the Paris street Rue Saint-Honoré, just around the corner of where the dinner gala was held.
 I especially appreciated the buckwheat tagliolini with smoked tea (Lapsang souchong) emulsion and clams prepared by Thierry Marx and paired with medium dry Vouvray.


Benjamin Roffet




 
Dîner de Gala
‘’ Sous le Signe du Partage ‘’

Lundi 29 Octobre 2012
Les Salons du Westin Hôtel Paris-Vendôme

Magnum de Grand Siècle par le Champagne Laurent-Perrier
Four Seasons Hotel George V Paris

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Vouvray ½ sec Domaine du Clos Naudin Philippe Foreau 2005
Commenté par David Biraud,
Mandarin Oriental Paris

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Montilla Moriles ‘’ Fino Electrico ‘’ Toro Albala – Espagne
Commenté par Manuel Peyrondet,
Hôtel Royal-Monceau Raffles Paris

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Saint Emilion 1er Grand cru classé Château Angélus 2005
Commenté par Olivier Poussier,
Lenôtre Paris

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Magnum Jurançon sec Cuvée Marie Charles Hours 2009
Commenté par Mikael Grou,
Four Seasons Hotel George V Paris

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Passito di Pantelleria ‘’ Sangue d’Oro ‘’ Carole Bouquet 2009 Italie
Commenté par Jonathan Bauer-Monneret,
Hôtel Royal-Monceau Raffles Paris

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Sauternes 1er Grand cru classé Château Guiraud 2008
Barsac 1er Grand cru classé Château Climens 2008
Commenté par Benjamin Roffet,
Hôtel Trianon Palace Versailles

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Rhum vieux Martinique J.Bally Reserve Cantarelli 1970
Commenté par Eric Beaumard,
Four Seasons Hotel George V Paris



 Menu Signé


Gilles Grasteau et Thierry Marx.


Le partage du pain du Westin.

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Double consommé glacé de homard
Parfumé au poivre sarrawak.

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Pressé de foie gras, anguille fumée, terre et estuaire

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Pâtes de Sarazin au thé fumé et palourdes

photo gala 2012.JPG*
Poitrine de pigeonneau rôtie
Pomme fondante, jus aux abattis, radis fanes.

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Ossau-Iraty - Alain Perret, cerise confite
Longuet de Fourme d’Ambert, fruits secs au pain des Esséniens

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Saint-honoré

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Café
Macarons